Zidne Pločice

Više kategorija


Kada je riječ o oblaganju, zaštiti ili ukrašavanju zidova, zidne pločice mogu biti idealno rješenje. Uz lijepe pločice, dosadni zidovi postaju pravi upadljivi u oči. No, uvijek ovisi o tome za koju se vrstu zidnih pločica korisnik odlučuje. Dobre pločice trebale bi imati određenu čvrstoću kako se ne bi previše lako slomile. Ali ni oni ne smiju biti predebeli, inače će zauzeti previše prostora. Važno je pronaći zdrav prosjek. Uz velik izbor zidnih pločica to nije teško.

Dostupni su u različitim veličinama i naravno u različitim bojama i uzorcima. Oni koji ga vole ugodno plemenito mogu koristiti lijepe pločice visokog sjaja. Ako u kućanstvu ima djece, preporučuje se mat pločica, jer to ne pokazuje odmah svaki otisak prsta. Različite zidne pločice također se mogu kombinirati jedna s drugom. To stvara atraktivne uzorke koje zasigurno nemaju svi.


Zidne pločice

dostupni su na keramici, zemljanom, kamenom ili porculanskom kamenu. Mozaik pločice možete kupiti, zidne pločice možete sami sastaviti jer se obrađuju mali ili srednji mozaici, pa čak i zidne pločice izrađene od porculana. Zajedničko svim zidnim pločicama su fuge i da one više ne moraju biti samo sive, već je odavno poznato svakom domaćem majstoru.

Kako pronaći prave zidne pločice

Koje će zidne pločice odgovarati pravim zidovima, nije povezano samo s prirodom i upotrebom prostorija u kojima se postavljaju zidne pločice. Ali to su prve stvari koje treba uzeti u obzir u svakom slučaju. Većina zidnih pločica tradicionalno se postavlja u kupaonicu i kuhinju. U takvim je sobama važno da zidne pločice mogu upiti vodu i lako se čiste. Ako svoje zidne pločice želite postaviti na otvorenom ili u sobama s visokim temperaturnim oscilacijama, trebali biste osigurati da zidne pločice upijaju malo vode, tj. Ne putuju po hladnoći.
Veličina i svjetlina prostorija također su presudne za koje se odabiru zidne pločice. Velike sobe mogu se nositi i s velikim zidnim pločicama, ali ako tražite zidne pločice za male, mračne sobe, trebali biste odabrati manje uzorke i svijetle zidne pločice. Kad su ove važne stvari razjašnjene, konačno je vrijeme da odaberemo uzorak i željeni materijal za nove zidne pločice.

Nisu sve keramike iste

Jednostavne keramičke zidne pločice prvenstveno se koriste u kupaonicama i kuhinjama. Ali zemljane pločice također su vrlo pogodne kao zidne pločice u vlažnim prostorijama. Izrađene su od suho prešane keramike koja može dobro upiti vodu. Zemljane zidne pločice prekrivene su glazurom, koja može biti i prozirna i neprozirna. Također postoji izbor između sjajnih, mat ili polumatnih zidnih pločica.
Zidne pločice od porculanskog kamena posebno su fine. Keramika koja se ovdje koristila sastoji se od posebno fino pripremljenih sirovina. Izgorio je vrlo čvrsto, zbog čega prilikom polaganja morate biti sigurni da je žbuka ili ljepilo visoko plastificirano. Zidne pločice od porculanskog kamena vrlo su tvrde i imaju gustu površinu. Oboje su i neglazirani, kao i ostakljeni. Ove zidne pločice upijaju vrlo malo vode, zbog čega se mogu divno koristiti na otvorenom.
Jedna od najljepših namjena zidnih pločica zasigurno je mozaik. Stručnjak razlikuje srednje mozaik i mali mozaik. To je uvijek umjetničko djelo sastavljeno od pločica malog formata, koje se mogu pričvrstiti na zid, kao i na pod. Pločice se u pravilu izrađuju od kamene keramike, rjeđe od porculanske ili zemljane posuđe. Te se male pločice često lijepe na mrežu radi lakšeg postavljanja. Mozaik uvijek privlači pažnju i izgleda vrlo plemenito, posebno u vezi s velikim pločicama. Inače, ne samo u kupaonici ili kuhinji. Takav mozaik izrađen od zidnih pločica također je blagdan za oči na vanjskim zidovima.

Tako da ništa ne krene po zlu

Iako je još uvijek preporučljivo koristiti sivu žbuku za pod, postoji puno mogućnosti kada je riječ o zidnim pločicama. Ali budite oprezni, posebno oni koji injektiraju zidne pločice trebaju biti oprezni da ne budu što veće razlike u širini fuge. Ovdje su potrebni preciznost i pravilan rad.